Het programma in Afrika

Ambthuis Bredevoort
Het Ambthuis in Bredevoort is ook tijdens Bredevoort Schittert een plek die u even moet bezoeken.
Normaliter is het een rustige plek waar ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen met zorg in de buurt, maar tijdens Bredevoort Schittert is het omgetoverd tot een bruisende ontmoetingsplek voor jong én oud. U kunt er rustig een kopje koffie drinken terwijl u geniet van de verrassende expositie van Kabundi Ntumba, luistert naar de aanwezige muziek (niet Afrikaans). Vanuit hier kunt u natuurlijk ook een kijkje nemen bij de Molen Prins van Oranje die tijdens Bredevoort Schittert open gesteld is voor bezoekers. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Aalten.

Keten bij Opa en Oma op de stoep
Tegenover het Ambthuis staat een hindernisbaan in Afrikaans thema. Hier kunnen de kinderen naar hartenlust rondspringen (gebruik is op eigen risico). Let op elkaar en volg de instructies van de begeleiders vanuit het Graafschapcollege.
Bij het Ambthuis zelf staan allerlei spelletjes opgesteld. Hier kan iedereen die wil aan mee doen, dus ga de strijd aan met jullie eigen familie of vriendengroep! Ook dit wordt begeleid door studenten.
Bij de muziekkoepel bij het Ambthuis kunnen kinderen worden geschminkt en staat Maikes Ballonnen om de meest kunstzinnige balloncreaties te maken! Niet alleen leuk voor de kinderen!

Expositie Kabundi Ntumba
Kabundi Ntumba werd geboren in 1945 in voormalig Belgisch Congo. Na de onafhankelijkheid en de politieke omwentelingen volgde een carrière met diverse beroepen en activiteiten en veel reizen. In 1987 vluchtte Kabundi naar Europa en sinds 1992 is hij Nederlands staatsburger. In de eerste jaren in en rondom Amsterdam intensief bezig met leren van artistieke technieken in diverse kunstrichtingen. Hij exposeerde regelmatig, zowel alleen, als met anderen zijn werk. Vanaf 2000 woont en werkt Kabundi in Bredevoort.
Het werk van Kabundi Ntumba kent diverse terugkerende thema’s. In het ontstaansproces is hij steeds op zoek naar het contact met zijn origine, “the roots”, de essentie van wat indruk op hem maakt en de expressie ervan. De planten, dieren en mensenwereld zijn de drie onuitputtelijke bronnen van zijn overwegend realistisch beeldend werk.
Maskers, (meestal ) wat groter schilderwerk op doek of multiplex plaat, sculpturen van hout en pleistergips, constructies van diverse materialen en foto’s maken deel uit van zijn werk wat te bewonderen is binnen bij het Ambthuis en in de etalage van smid Eppink aan de Landstraat 32.

Muziek Ambthuis vrijdag: Duo Eén en Ander
Het duo Eén en Ander wordt gevormd door Erik Knoef en Anita Oldenhave. Ze spelen muziek van alle tijden. Met herkenbare nummers van CCR tot Helene Fischer en van Jim Reeves tot Danny Vera. De feestvreugde wordt verhoogd door het gebruik van diverse instrumenten.
Gitaar, mondharmonica, klarinet, trompet en saxofoon. Al met al een heel herkenbaar programma met een hoog meezing-gehalte.

Muziek Ambthuis zaterdag: Golden Oldies duo
Trea Staal en Mariske Hekkenberg, al jarenlang vriendinnen en zangcollega’s, hebben de krachten gebundeld. Ze vormen samen het ‘Golden Oldies duo’ met hit van de jaren 20 tot aan nu, met gezellige, mooie en soms ludieke maar vooral herkenbare songs voor ouderen en jongeren.

Muziek Ambthuis zondag: Xandra Storm
Xandra Storm is francofiel en ‘Tourneur de manivelle’ in hart en nieren. Dat laatste is het Franse woord voor orgeldraaier. Ze brengt Franse chansons naar de Nederlandse straten. De Franse orgeltraditie is heel anders dan het Nederlandse Pierement met de grote draaiorgels die u wellicht van huis uit kent. De Franse orgeldraaier brengt Franse chansons, van heel vroeger tot nu, en zingt die liederen begeleid op het orgel. Xandra nodigt u graag uit om met de ‘Orgue de Barbarie’ mee te zingen. Want er is geen betere manier om de taal te leren dan door te zingen.

Djembe Defi (vrijdag)
Koko van Djembe Defi soleert als professioneel percussionist op een ongekende manier. Hij laat u verschillende ritmes horen en maakt een spetterende indruk op de djembé en gomé.
De dance beat zorgt ervoor dat het hele publiek los gaat. Voelt u de energie? Djembé Defi is te beluisteren aan de Boterstraat in Bredevoort.

Sikuku (zaterdag)
Op zaterdag is er een spetterend Djembé-optreden van Sikuku. De band Sikuku is het geesteskind van Mathie Bakermans. Sikuku is in het Swahili een woord voor feest-muziek-vieren en gezelligheid. Afrikaanse percussie zorgt voor een oergevoel: mensen ontspannen, hebben plezier, onthaasten en genieten bij het spelen van de Djembés. Kom ook kijken in de Boterstraat naar deze enthousiaste en aanstekelijke groep!

Molen Prins van Oranje
In Afrika zijn er weinig molens te vinden, één van de weinige molens in Zuid-Afrika is vorig jaar helaas afgebrand. De molen in Bredevoort staat er gelukkig nog wel én is tijdens Bredevoort Schittert te bezichtigen! De Prins van Oranje is een ronde stenen korenmolen die graan maalde en heeft een met dakleer gedekte kap. Als u langs de hindernisbaan voorbij maalderij MPVO loopt ziet u Molen Prins van Oranje verschijnen op bastion Welgemoed. Tevens is hier een kleine expositie te zijn van diverse molens op de wereld.

Gastouder Lidy
Ook dit jaar zorgt Gastouder Lidy met haar gastkindjes weer voor een prachtig versierd hoekje op de Ambthuiswal 7a!