Programma in Amerika

De Buurmannen van Groep ’74: The Caribbean
De bouwgroepen Buurman & Buurman en Groep ’74 hebben de handen ineen geslagen om samen te gaan werken aan één tafereel. Vanwege deze mooie samenwerking wordt de bouwgroep vanaf heden ‘De Buurmannen van Groep ’74’ genoemd.
De groep bestaat uit jonge en ervaren bouwers met ieder een eigen talent, zodat het ontwerpen en bouwen een nieuwe, frisse impuls krijgt. De groep bruist van de creatieve en originele ideeën die dit jaar tot uiting komen op de Caribische eilanden; ’the Caribbean’. De bezoekers worden meegenomen naar tropische oorden ver weg in de Caribische zee. Daar treft men uiteraard ’the Pirates of the Caribbean’. Het piratenschip met Jack Spearow en bemanning zal dit weekend speciaal voor Bredevoort Schittert aanmeren in het stadje. De bouwgroep gebruikt een diversiteit aan lichtvormen om het bouwwerk aan de bezoekers te tonen. Er worden traditionele lampjes gebruikt, maar ook blacklights en uitlichttechniek. Ook kan de bezoeker genieten van hologrammen in het donker. Durft u langs te komen?

Sprookjesgilde: Jungle Book
Zodra u aanloopt bij het bouwwerk van het sprookjesgilde begeeft u zich in een ware jungle. Aan de rand van de jungle zitten de flamingo’s in het water. Dieper de jungle in zijn steeds grotere dieren die graag een kijkje komen nemen naar de rare schepsels die in hun jungle rond lopen. Als je goed oplet spot je misschien nog iets unieks uit de Nederlandse geschiedenis. En heel misschien ook nog een bekende Nederlander die graag in de jungle bivakkeert.
Dit jaar heeft Sprookjesgilde gekozen voor een andere manier verlichten. Alles word nu indirect van achteren aangelicht. Dit was voor de groep geheel nieuw en geeft een schitterend resultaat.

Triplacuton: Golden Gate Bridge
In het Vestingpark verrijst uit het niets de Golden Gate Bridge van bouwgroep Triplacuton. Deze gigantische hangbrug verbindt het schiereiland van San Fransisco met het noordelijk gelegen Marin Country. Dit immense bouwwerk heeft in werkelijkheid maar liefst 35 miljoen dollar gekost, is ruim 2,7 km lang en 27,4 m breed. Met een hoogte van 227,4 m en een doorvaarhoogte van 67m is dit één van de mooiste moderne wereldwonderen.
Zo prijzig en lang is deze versie gelukkig niet, maar met de kennis en ervaring van de heren en dame van Triplacuton is ook dit zeker lichttafereel zeker een bezoek waard.

Pieter van Dijk
Roofvogelshow (vrijdag en zondag)

Tijdens Bredevoort Schittert kunt u in de weide van de vrijheid in het Vestingpark op de foto met diverse roofvogels. Een selfie met één van deze prachtige vogels mag natuurlijk niet ontbreken op je instagram of tiktokaccount. De vogels zijn in het bezit van de valkeniers van Valkenvlucht. Sinds 2005 verzorgen zij de dieren met heel veel liefde. De Amerikaanse zeearend is een geliefd en populair symbool voor het werelddeel Amerika

Raaf theater (zaterdag)
Op zaterdag staat er in de Weide van de Vrijheid een andere vogel.. . Het Raaf Theater presenteert Uncle en Sam. Theater Raaf is eigenzinnig vormgever en werkt vooral met restmateriaal. Uit stoffen van de Kringloop en van restpartijen maakt hij met de naaimachine de mooiste kostuums.
De optredens kenmerken zich door de totaal eigen stijl van spelen. Improviserend en op rustige wijze wordt een imponerende sfeer bereikt. Het is als een stoffen sprookje.

Harley Davidson
Harley-Davidson is een Amerikaanse producent van motorfietsen uit de staat Wisconsin. Het merk brak door toen tijdens de Tweede Wereldoorlog grote aantallen motorfietsen werden geleverd aan het Amerikaanse leger. Verreweg de meeste modellen zijn choppers, custombikes en cruisers. Sinds kort heeft Harley-Davidson zelfs een elektrische motorfiets. Ook in Bredevoort zijn er diverse trotse bezitters van een Harley, deze zijn in het werelddeel Amerika te bewonderen.

Versnaperingen van Prinses Margriet
Gymnastiekvereniging Prinses Margriet verkocht jarenlang vanuit een prachtig plekje aan de Kerkstraat pannenkoeken. Dit jaar gooien ze het over een andere boeg en verkopen ze één van Amerika haar meest bekende lekkernijen: de hamburger. In de Weide van de Vrijheid kunt u plaatsnemen om te genieten van de goede zorgen van Prinses Margriet.

Voetbalvereniging SV Bredevoort : Koffie
De voetbalvereniging Sv Bredevoort verkoopt koffie en fris in het Vestingpark. Heeft u zin in een lekkere kop koffie gekregen, koop dan hier een goede bak en steun gelijk de plaatselijke vereniging. De leden kunt u aantreffen bij de stand en rondfietsend door het oude centrum.

Gallery Walk-in-Garden, Goudsmid Atelier Elcerlyck, Jan Ubels Uurwerkreparatie
Achter Goudsmid Atelier Elcerlyck en Jan Ubels Uurwerkreparatie ligt een prachtige Gallery Walk-in-Garden, die tijdens Bredevoort Schittert ook geopend is. Bewonder de tropische palmbomen en verrassende hoekjes. Ook is er bij deze ambachtelijke bedrijven een diavoorstelling te zien over allerlei soorten sieraden over de wereld. Bent u benieuwd naar welke reis sieraden afleggen, neem dan een kijkje. Jan Ubels laat zien waar ‘de tijd’ begonnen is en hoe landen met de tijd hier mee omgaan. Een unieke kijk op ‘Een reis om de wereld’.