Programma op Antarctica

Markt
Op de markt zijn diverse marktkramen te vinden. Van Grolsche wanten tot stylingadvies van AAF interieuradvies. Een kijkje nemen waard.

Optreden Joriskerk: Aladna’s (vrijdag)
Gezelligheidskoor Aladna’s staat vrijdag in de Sint Joriskerk. Hun repertoire bestaat uit liedjes in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Achterhoeks. Het zijn liedjes van nu én uit vroegere tijd. De Aladna’s is een gemengd koor dat bestaat uit 34 leden en ze zingen met muzikale ondersteuning van orkestbanden. Het koor staat onder leiding van dirigent Tonny Scholten, de techniek wordt verzorgd door Ronnie Mateman.

Optreden Theaterproduktiegroep Spelen!: Iet wiet waai weg (zaterdag)
-Iet wiet waai weg- vertelt over Iet. Iet is een jonge vrouw die probeert haar leven te leiden op haar manier. Dat valt niet mee, ze wordt letterlijk en figuurlijk naar allerlei werelden geblazen door mensen die het beter te menen weten of iets van haar willen. Totdat Iet het loslaat.
Ze besluit zelf te kiezen hoe ze haar leven wil leiden en welke hulp ze daarbij nodig heeft…
Deze voorstelling wordt gemaakt door: Dorien Halfman, Caspar Nijenhuis, Lisa Scheltens, Stefanie Lindner, Henrike Jentink, Caro Wicher en Theo Boesveld. Voorstellingen om 19.30u en 20.30u in de St. Joriskerk, de kerkdeuren gaan 5 minuten voor aanvang open.

Joriskerk: Open kerk – Rond de wereld in 80 vragen (zondag)
‘Rond de wereld in 80 vragen’. Dat is de titel van het meditatief moment tijdens Bredevoort Schittert dat wordt georganiseerd door de Anders-dan-Andersdienst commissie.
Op zondagavond 25 september is er de gelegenheid om in de St Joriskerk “bagage voor in je rugzak” op te halen voor jouw reis om de wereld. Tussen 19:00 en 20:30 is er een programma met liederen, reisverhalen en gedichten. Stuk voor stuk bijzonder als bagage voor op reis.
Zangeres en tekstschrijver Leonie van den Berg uit Emmeloord neemt haar vaste pianist Henk Lip mee en zij bieden liederen met sfeer en een boodschap. Leonie is geen onbekende in Bredevoort, ze trad al vaker op bij Bredevoort Schittert. Bas Brezet schreef eerder de teksten voor twee mini-theater stukken bij Bredevoort Schittert en vertelt nu “reisverhalen”, passend in het thema. Op weg naar de uitgang vindt de bezoeker nog een “koffer vol verhalen” om mee te nemen voor onderweg. Je bent van harte welkom om wat langer te blijven, maar ook om eventjes in en uit te lopen bij “ een reis om de wereld in 80 vragen”.

Zuidpooldium: Simplify (vrijdag)
Simplify bestaat uit de basisschool vriendinnen Edine (zang) en Janneke (zang en gitaar). Samen muziek maken, spelen en schrijven is iets waar ze veel energie uit halen. En het liefst delen ze dit met anderen. Voordat corona uitbrak traden ze voornamelijk op met covers, van artiesten als Lianne La Havas, Florence and the Machine en Joss Stone. Het vele binnen zitten van de afgelopen tijd heeft echter iets moois gebracht: eigen Nederlandstalige luisterliedjes. De nummers zijn oprecht, dromerig en intiem.

Zuidpooldium: LA Creek (vrijdag)
LA Creek is een duo bestaande uit zangeres Linda Scholten en gitarist Arjan Schreurs. Een muzikale “Creek” die ontstaan is vanuit de behoefte aan muziek voor kleine gelegenheden. Ze spelen al jaren samen in andere grotere bands waarbij de “creek” uitmondt in een “muzikale rivier”. De songs bestaan hoofdzakelijk uit bekende akoestische covers uit de jaren ‘70 en ‘80, aangevuld met nieuwe nummers of verzoekjes voor een muzikale omlijsting op maat.

Zuidpooldium: Merel (zaterdag)
Merel Geerdink is 15 jaar en haar grootste passie is muziek. Samen met haar gitaar voelt ze zich op haar best op het podium. Ze speelt muziek die varieert van country tot pop tot jaren ’60 – ’70. Haar doel is mensen blij maken en raken met haar muziek, dus neem een kijkje om te zien of dat lukt!

Zuidpooldium: Bram en Kim (zaterdag)
Moeder en zoon treden voor het eerst samen op tijdens Bredevoort Schittert.

Zuidpooldium: 2Basic (zondag)
Mooie nummers spelen met een ‘eigen geluid’, dat is wat coverband Back2Basic typeert, herkenbaar en verrassend. Elise Nijman (zang), Jopie Taihuttu (bas) en Ariën ten Haaken (gitaar) vormen al sinds het eerste uur in 2014 de solide basis van (semi-akoestische) coverband B2B. In mei dit jaar zijn Edwin Rutgers (drums) en Gert Jan Veneman (toetsen) aan de band toegevoegd en complementeren hiermee B2B. (Vertr)Ou(w)de bekenden, want de muzikale ’click’ was er al. In het verleden werkten beide muzikanten projectmatig al meerdere keren verdienstelijk met B2B samen.
Tijdens Bredevoort Schittert staat de basis van deze band te weten Elise, Jopie en Ariën op het podium.

Stef’s Café
Stef heeft het leukste fietscafé van de Achterhoek, Stef’s Café staat nooit stil. Normaal kun je haar, met haar vrolijk gekleurde ‘fietscafé, rondom IJzerlo tegenkomen tijdens een wandeling of fietstochtje. Fietst ze rond met haar fleurige, roze gedecoreerde fietsaanhangertje om mensen te verrassen met zelfgemaakte koffie, thee, gebak en een goed gesprek. Tijdens Bredevoort Schittert heeft ze haar mooie wagentje prachtig verlicht en deelt ze heerlijke lekkernijen uit.

Koppelhuis
Het Koppelhuis is het bijgebouw van de St. Joriskerk in Bredevoort. Naast onderstaande expositie is er ook dit jaar weer een lekker kopje koffie of thee met iets lekkers te krijgen.

Expositie Fotoclub Helios
Fotoclub Helios biedt vrije-tijds fotografen de mogelijkheid om samen met andere leden hun interesse in de fotografie te delen. Tijdens bijeenkomsten worden de meegebrachte foto’s besproken. Enkele keren per jaar maakt de club uitstapjes om zo nieuwe inspiratie op te doen. Ook wordt aandacht besteed aan techniek zoals digitale fotografie en beeldbewerking. Tijdens Bredevoort Schittert is een prachtige expositie van Helios te bewonderen in het Koppelhuis.

Expositie Katja Heersink Beelden
Met een eigen atelier in het vooruitzicht en een expositie gedurende Bredevoort Schittert, is ‘Katja Heersink Beelden’ steeds meer een feit. Katja’s interesse ligt voornamelijk in het fysieke, artistieke werkproces: met de handen in de klei. Vele handelingen verrichten om uiteindelijk tot een bronzen beeld te komen.
Met de mens als onderwerp laat Katja zien dat we allemaal bestaan uit botten, vlees en spieren, maar dat je unieke uitstraling en houding vertellen wie je bent. Dit resulteert in krachtige beelden van klei en brons. Portretten en modelsculpturen tonen de de pure, ongeklede en originele mens.