Programma in Europa

Stadsbroek: Christus de Verlosser
Een deel van de buurt ‘Stadsbroek’ in Bredevoort doet al sinds 2012 mee met Bredevoort Schittert. Normaal staan ze op het grasveld bij hun pleintje, dat met de huifkar bezocht kon worden. Een erg gezellig samenzijn wat vele vaste bezoekers trok. Helaas rijdt dit jaar de huifkar niet en heeft Stadsbroek op verzoek een nieuwe locatie aan de Kruittorenstraat naast het Grachthuys. Ze bouwen hier één van de nieuwe zeven wereldwonderen: het standbeeld van Christus de Verlosser uit Rio de Janeiro.

Zandbouwers: Kasteel van Bredevoort
Aan de overkant van de gracht ziet u Kasteel Bredevoort van bouwgroep de Zandbouwers. Kasteel Bredevoort was een burcht in het hart van Heerlijkheid Bredevoort wat stond om het plein dat we vandaag de dag ’t Zand noemen. De vroegst bekende vermelding is afkomstig uit het jaar 1188 toen het kasteel dat jaar werd toegevoegd op een lijst van goederen van het bisdom Keulen. Kasteel Bredevoort behoorde tot de belangrijkste kastelen van Gelderland en was met name in de 14e eeuw een spil van strijd tussen Gelre en Münsterland. Het kasteel raakte zwaarbeschadigd door de Kruittorenramp in 1646.
Daarna domineerde het kasteel als ruïne ruim 150 jaar het stadsbeeld tot omstreeks het einde van de 18e eeuw. Het hoofdgebouw had een omvang van ongeveer 42m x 36m waarmee het één van de grotere kastelen van Nederland was.

Nemo: Eiffeltoren
De Eiffeltoren is één van de meest bekende en meest bezochte bezienswaardigheden in Frankrijk. Dit monument in Parijs staat normaliter aan de linkeroever van de Seine maar is dit keer verhuisd naar het Schootsveld in Bredevoort. Als u aan komt rijden via de Ooievaarsdijk geeft ze al een eerste aanblik maar ook vanuit het Vestingpark is dit lichttafereel van bouwgroep Nemo te bewonderen.

Prinsenbouwers: het Colosseum
De Prinsenbouwers danken hun naam aan de plaats waar ze bouwen: in de hal van Wiljo Prinsen van Sloop- en asbestsaneringsbedrijf Prinsen in Bredevoort. De groep van 13 personen is een groep met ervaring, van 1986-2016 bouwden ze ook al onder de naam Misterpoortbouwers. In deze vele jaren hebben ze een uitgebreid scala van onderwerpen gebouwd, zoals de vuurtoren van Marken, de Towerbridge Londen, schip Piet Piraat, een stoomlocomotief, de Titanic en het kasteel van Doornroosje uit Disneyland Parijs. De geheime tip van de Prinsenbouwers; ze bouwen eerst op schaal om zo een realistisch resultaat neer te zetten! Na deze prachtige bouwwerken, besloten ze het over een andere boeg te gooien. Dit resulteerde in het spectaculaire podium van Q-Dance op Mysteryland. Hier werden nieuwe technieken gebruikt: In plaats van ledverlichting werd er extern verlicht en gebruik gemaakt van lasers en movingheads. Ook werd er een lichtprogramma geschreven op de gemaakte muziekmix. Deze combinatie van beeld en geluid zorgde voor vele positieve reacties en ze wisten hiermee ook de jeugd aan te spreken.
Dit jaar bouwen de Prinsenbouwers een gedeelte van het Colosseum uit Rome. Het enorme lichttafereel wordt maar liefst 22m breed en 5,5m hoog en wordt in rondbouw uitgebeeld op een schaal van 1:30. Een echte eyecatcher!

Kdv SpelendWijs
Kinderdagverblijf SpelendWijs houdt van Holland. De afgelopen weken zijn de kinderen van SpelendWijs druk geweest met allerlei mooie werkjes voor Bredevoort Schittert, van jong tot oud heeft zijn bijdrage geleverd. In het Vestingpark langs het zwevende pad schittert dan ook een echt Hollands tafereel. Holland…waar denk je dan aan? Delfts blauw, molens, klompen en tulpen. Kom de kunst van de kleinste inwoners van Bredevoort bewonderen.

Compagnie Onverseaght (zaterdag)
De Vereniging Compagnie Onversaegt is opgericht in 2012 en streeft naar het zo authentiek mogelijk nabootsen en beleefbaar maken (met behulp van historisch verantwoorde kleding, voorwerpen en gebruiken) van het leven van een compagnie huursoldaten uit de 80-jarige oorlog. Tijdens evenementen nemen leden deel aan de showgevechten op het slagveld. Daarnaast wordt het leven in het kampement zo authentiek mogelijk uitgebeeld.

Hand Pan concert – Dagmar Buesink
De bijzondere warme en ontspannende klanken van de hand pan. Dit heel speciale handgemaakte instrument neemt je mee op reis naar een beleving vol rust, ontspanning, ontroering, magische en verrassende klanken. Zeer geschikt als meditatie, voor rust, zintuig beleving en puur genieten voor een moment voor jezelf. De Hand Pan is een jong instrument die je nog niet veel ziet in Nederland.