Lichttaferelen 2019

Lichttaferelen stonden centraal in het programma. In 2019 hebben de bouwers gekozen voor het thema: “Daar zit muziek in!” Dit ziet u terug in de gekozen onderwerpen voor de lichtstukken .

Prinsenbouwers, Q-dance, Vestingpark

De Prinsenbouwers gaan dit jaar op de “harde” toer. Op de wal van de Kruittoren tegenover het Grachthuys, bouwen ze een deel van het festivalterrein van Q-dance na. Vooral de 17 meter hoge licht reflecterende clown is spectaculair. De samenwerking met Exkit licht-geluid-video Winterswijk levert een indrukwekkende lasershow op richting de Grote Gracht. Een echte must-see van Bredevoort Schittert 2019.

Groep ‘74, Grease, Vestingpark

Groep ‘74 weet elk jaar een fantastische show om hun bouwwerk heen te maken. Dit jaar hebben ze gekozen voor de musical Grease. Swing en zing mee met de wereldberoemde melodieën van de leerlingen van Rydell Highschool! Van ‘Summer Lovin’ en ‘You’re the one that I want’ tot ‘Greased Lightning’. Beleef dit muziek-, dans- en toneelspektakel met Groep ’74!

De Zandbouwers, Normaal, Vestingpark

De Achterhoekse band Normaal wordt gezien als de grondlegger van de boerenrock, met het nummer ‘Oerend Hard’. Bij elk optreden van de band wordt gestart met het gekraai van een haan. Het symbool van het logo van Normaal wordt uitgebeeld door het bouwwerk van de Zandbouwers aan de overkant van de gracht.

De Algroup, Gettoblaster, Vestingpark

Als voorbeeld van de vele benodigde audioapparatuur heeft de Algroup aan de overkant van de gracht een heuse gettoblaster nagebouwd. Deze zeer grote radio-cassetterecorder, met twee flinke luidsprekers, is een typisch product uit eind jaren ’70. De tijd van disco en dance.. De kleuren van de gettoblaster weerkaatsen schitterend in het water van de gracht.

Triplacuton, Pianoman, Vestingpark

In de stadsweide bouwt Triplacuton een enorme piano met pianist. Hier zit flink wat techniek achter. Via een stukje pneumatiek beweegt de pianist zijn vingers over de toetsen. U kunt hierbij vast de tonen van de bekende Amerikaanse singer-songwriter Billy Joel (Pianoman) herkennen.

Sprookjesgilde, Jamaica, rondrijdend

Het Sprookjesgilde rijdt dit jaar voor het eerst rond met hun rijdende Jamaicaanse bouwwerk. Het verbeeldt een training voor de Olympische Winterspelen, gemaakt met honderden meters lichtsnoeren en lichtslangen. Met de bijpassende Jamaicaanse muziek brengen ze u geheid in tropische sferen.

De Landstraat, The Second Wallz, rondrijdend

De Landstraat bouwt elk jaar een rijdend tafereel, voor een lichtgevend schouwspel in de straatjes van Bredevoort. Ze zijn de enige bouwgroep die nog gebruik maakt van fietslampjes uit de tijd van de gondelvaart. Dit jaar gaan ze voor de klassieke muziek met een modern tintje. De rest is nog geheim, dus laat u verrassen door dit rijdende lichttafereel.

Nemo, Draaiorgel, Vismarkt

In het verlengde van de Vismarkt blijft het een Hollands schouwspel: Bouwgroep Nemo heeft een echt draaiorgel nagebouwd, een bekend muzikaal verschijnsel in het Nederlandse straatbeeld.

De Schitterende vrouwen, De Jordaan, Vismarkt

De Schitterende vrouwen nemen u mee terug in de tijd, rond 1930. De Jantjes komen na jaren dienst in Nederlands-Indië terug in de Jordaan in Amsterdam. De hele buurt is in rep en roer, alles wordt eraan gedaan om ze feestelijk te verwelkomen.
Het door de mannen van de werkgroep gemaakte lichttafereel past perfect in het oud-Hollandse karakter van het prachtige Walletje en de Vismarkt. Zoals elk jaar laten de dames u weer genieten van een prachtig schouwspel, met een speciaal optreden van een vader en dochter, volkszanger André Hazes komt langs, en de schitterende vrouwen zullen u vermaken met een medley.

Breteam, Bayern Festhalle, ‘t Zand

Het lichttafereel van het Breteam is een Bayern Festhalle op ’t Zand, en brengt ons in Beierse sfeer, compleet met Duitse muziek, boomstam zagen en spijkerslaan. Het bouwwerk omlijst de bar, dus geniet er van met een drankje in de hand.

Buurman en Buurman, Platenspeler, ’t Zand

Met de huidige populariteit van de langspeelplaat kan een echte ouderwetse platenspeler natuurlijk niet ontbreken. Buurman en Buurman duikt dit jaar in de wereld van platenspelers, instrumenten en LP’s.

Kinderdagverblijf SpelendWijs, Kleine muziekantjes, ’t Zand

Ook de allerjongste inwoners van Bredevoort dragen hun steentje bij:
“Met trommel en trompet
Gaan wij een eind marcheren.
En wie dat nog niet kan
Die moet dat dan maar leren.
Rom-bom rommerdebom
Zo doet de grote trom
Ret-tet retteketet
Zo gaat de schuiftrompet”

Dit is één van de liedjes die bij SpelendWijs vaak voorbij komen. De kleine muziekkantjes zijn dol op muziek. Uit hun muziekkoffer toveren ze de leukste liedjes die ze samen zingen. Aan ’t Zand 9 kunt u deze muziekkantjes bewonderen.

Stadsbroek FM, Stadsbroek

Een stukje buiten het centrum vindt u de wijk Stadsbroek. Zij maken dit jaar een megapiratenfeest. Breng een bezoekje aan hun tent en geniet van de allerbeste piratenmuziek!