Ons stadje

Bredevoort is tegenwoordig veel meer dan de boekenstad. Daarom toont het nieuwe beeldmerk zes bastions: Historie, Kunst en Cultuur, Groen, Boeken, Ambachten en Gastvrijheid.

Historie 
Bredevoort is oud, de eerste documentatie vinden we al in 1188. Vroeger stond op ‘t Zand een kasteel met een dubbele gracht. In 1646 explodeerde de kruittoren na een blikseminslag, en werd het kasteel verwoest. Het is nooit meer opgebouwd, maar er zijn wel muurresten, grachtenprofielen en zelfs een onderaardse gang gevonden.

In het stadje zijn veel historische gevels goed bewaard gebleven, sommige zijn zelfs helemaal in originele staat teruggebracht. De markante molen ‘Prins van Oranje’ staat op een bastion, onderdeel van de oude stadswallen. Tijdens Bredevoort Schittert verlichten ontelbare kaarsjes de historische straatjes.

Kunst en cultuur 
Bredevoort is ook cultuur. Met Bredevoort Schittert zijn er diverse exposities te bekijken, maar ook gedurende het hele jaar door zijn er permanente en wisselende exposities van Bredevoortse kunstenaars, galeriehouders en ambachtslieden zien: o.a. beeldhouwwerk, keramiek, fotografie, etnische kunst, kat in kunst en glaskunst. De Koppelkerk is een centrum voor kunst en cultuur.

Groen 
Bredevoort is een parel in het groen. Bij Bredevoort Schittert wordt het groen van met name het Vestingpark en het Kruidentuintje extra belicht. Het Vestingpark is een 19e-eeuws monumentale tuin die in 2016 gerenoveerd werd. Een zwevend betonnen pad leidt u van Bastion Treurniet naar Bastion Vreesniet. Ook het Kruidentuintje aan de Ambthuiswal is een heerlijk plekje verscholen tussen de oude huizen.

Boeken 
Bredevoort Boekenstad bestaat sinds 1993. Als u op zoek bent naar een bijzonder boek snuffel dan rond in de vele winkeltjes. Daarnaast worden er regelmatig boekenmarkten georganiseerd bij de Koppelkerk.

Ambachten 
In Bredevoort worden tal van bijzondere ambachten uitgevoerd: glazenier, goudsmid, klokkenmaker, stadsbierbrouwer en handboekbinder. In kleine winkeltjes worden zelfgemaakte spullen verkocht. Ook het molenaarsambacht kunt u ervaren. Molen ‘Prins van Oranje’ is op woensdag en zaterdag bij wind geopend en ook tijdens Bredevoort Schittert te bezoeken. Op de molenwal heeft u een prachtig uitzicht over het stadje.

Gastvrijheid 
Vele inwoners en vrijwilligers uit omliggende plaatsen zijn nauw betrokken bij het evenement. Zij heetten u dan ook allen van harte welkom. Ook zonder de steun van de vele (plaatselijke) sponsoren zou Bredevoort Schittert niet kunnen bestaan .